∴   Rövidítsünk!

            

2014.02.15. 18:59

Programozóként is sok parancsot szoktam használni az AS/400-on.
WRKACTJOB, WRKUSRJOB, WRKSPLF, DSPPFM ... a lista szinte végtelen. A legtöbb ember nem tökéletes gépíró (én sem), és az egyszerű logika azt diktálja, hogy minél hosszabb a parancs neve, annál nagyobb az esélye a hibás beírásnak. Aztán guvadhat az ember szeme, hogy éppen melyik betűt felejtette ki, vagy cserélte fel. Emellett nyilvánvaló, hogy ha hosszabb a parancs neve, annál tovább tart a begépelése. Egy parancsnál ez még nem is annyira vészes, de napi több tucat esetében már jelentősebb idő.

Van egy régi technika, amelyet már régen használtam, de most újra a kezembe került. Anno jól jött nekem is, és talán van még aki nem ismeri.

Nézzük az igen népszerű Work with Active Jobs (WRKACTJOB) parancsot. Minden AS/400-on dolgozó programozó valószínűleg olyan sokszor kiadta már ezt a parancsot, hogy az ujjai automatikusan beírják. Mégis, előfordul hogy az ujjak hibáznak. Miért nem rövidítjük le ezt a parancsot, hogy valami sokkal egyszerűbbet, rövidebbet kelljen beírnunk, mint például azt hogy WAJ?

A kérdés jogos, és könnyen meg is tudjuk valósítani. Amit ehhez használni fogunk, az a jó öreg Create Duplicate Object (CRTDUPOBJ) parancs.

FIGYELEM!

Mielőtt létrehoznád a WAJ parancsot, ellenőrizd le, hogy nincs-e már ilyen (WRKOBJ OBJ(*ALL/WAJ)). Ha van, akkor keress egy másik hosszú parancsot, aminek nincs még rövid változata.

A rövid parancs létrehozásához a megfelelő rendszer jogosultsággal is rendelkezned kell. Ha ezzel rendelkezel, egyszerűen add meg a következő parancsot (az XY könyvtár helyett add meg a sajátodat, próbaképpen):

CRTDUPOBJ OBJ(WRKACTJOB) FROMLIB(QSYS) OBJTYPE(*CMD) TOLIB(XY) NEWOBJ(WAJ)

Miután sikeresen végrehajtódott a parancs, most már csak ki kell próbálni az eredményét. Ha az XY könyvtárad nincs fent a könyvtárlistán, vedd fel
(ADDLIBLE XY).

Parancssorba írd be hogy WAJ és nyomd meg az Enter-t, és láss csodát, máris megjelenik az Aktív jobok kezelése képernyő.

WAJ.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://as400programozas.blog.hu/api/trackback/id/tr615846237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erdős Tibor 2014.03.14. 08:35:49

@Juhász Kata: Szia Kata!

Nincs mit, gyere vissza máskor is! :)
süti beállítások módosítása